A Hello Balaton híreiről értesülhet hírlevelünkben vagy a Facebook-on!
Most: 24℃
Holnap: 30℃

Nevezetességek

1. Tátorján tanösvény

Városunk egyik emblematikus jelképe a tátorján, mely Balatonkenesét a túrázók, a fesztiválozók, a különlegességeket kedvelők körében tette országosan is ismertté. A városközpontból jelzett (T) tanösvény vezet föl az élőhelyéhez, a Soós-hegyre, a mely mentén útbaigazító, ismertető táblák is segítik a tájékozódást.

Tovább olvasás

2. Rákóczi szilfa és környéke

Több, mint 400 évig tartott ki itt az a védett szilfa,melynél a néphagyomány szerint maga Rákóczi Ferenc, a vezérlő fejedelem is megpihent. Ezt a legendát ugyan semmilyen írásos adat nem támasztja alá, de az igaz, hogy brigadérosa, Béri Balogh Ádám többször is megfordult erre, sőt, győztes csatát is vívott Rabutin császári hadai ellen 1707 februárjában.

Tovább olvasás

3. Parragh arborétum

A város szívében található magán arborétum időszakosan látogatható.

Parragh Farkas agrármérnök faiskolaként használt zártkertjét a Magyar Államra hagyta örökül. A kert nagy részét mesterségesen, parkszerűen telepítették be részben a Magyarországon található őshonos, részben exóta fafajokkal. 2002-ben megépült a kertben az „Erdei pihenő”, amely az arborétum funkció mellett a kert közjóléti használatát is elősegíti.

Tovább olvasás

4. Gesztenyefás

Minden évszakban megkapó látvány a város déli részén, a kerékpár út mentén a több kilóméter hosszan húzódó Gesztenyefa sor, mely a 71-es főközlekedési úttal párhuzamosan fut Balatonkenese nyugati határában.

Tovább olvasás

5. Kenesei katolikus templom

A templom alapkövét 1815. május 11-én helyezték el, építése 1819. augusztus 15-ig tartott, felszentelésére Kisasszony napján (szeptember 8.) került sor. A tornyában lakó három harang közül a legnagyobbat Szent István király és Orbán pápa képe díszíti, súlya 6 mázsa 8 font, Veszprémben öntötték. Egy korábbi harangját a II. világháború alatt leszerelték és katonai célokra beolvasztották.

Tovább olvasás

6. Akarattyai katolikus templom

A Rákóczi parkkal szemben található a katolikus templom, melyet az 1920-as években, a parcellázások után, adományokból kezdek el építeni. Belsejében érdekességet is rejt: Mária szobrát a gyakran itt pihenő Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrász ajándékozta a templomnak.

Tovább olvasás

7. Református templom és parókiái

A templomot 1658-1660 között építették, a korábban ezen a helyen álló, katolikus templom romjaira. A város közismert, megbecsült műemléke, a késő barokk paplakkal harmonikus egységet képez. Keletelt elhelyezkedésű, ami ősi katolikus mivoltára utal.

Tovább olvasás

8. Tájház

A török hódoltság nagy lakosság tizedelő évei után, a XVIII. sz. végén kezdtek el erőteljesebben beépülni Kenese földterületei. A 150 négyszögöles jobbágytelkekre ekkor egymás után épültek a házak. Az 1858. évi kataszteri térképen jól azonosítható a Kossuth L. u. 6. számú épület, a mai Tájház. Az utcavonalon áll, fésűs beépítésben, az idő tájt Sipos Ferenc tulajdonában.

Tovább olvasás

9. Bagolyvár

Jánosi Gusztáv balatoni rezidenciája. A püspök ( 1841-1911) élete nagy részét Kenesén töltötte, ezért kelt életre ez a skót várakra emlékeztető villa a XIX. sz. végén. Bagolyvár a közszájon forgó neve, mert a magas rangú egyházi funkcionárius a tudományoknak szentelte szabad ideje jó részét: verseket szerzett, angol költők műveit fordította.

Tovább olvasás

10. Fazsindelyes műemlék lakóház

A Balaton északi partja mentén egykor több kisnemesi falu létezett. A rájuk jellemző életvitel, szokások,igények az építészet területén számos vonatkozásban még ma is felismerhetőek. A bolthajtásos, oszlopos gádorú lakóházak pontosan ezt a jelleget tükrözik.

Tovább olvasás

1 2  >


Balaton Keleti Kapuja
Turisztikai Egyesület
hellobalaton.eu
További információkkal
várja a Balatonkenesei Tourinform Iroda!
Telefon: Tourinform Balatonkenese
2018 Minden jog fenntartva!
welovepixel